Tennisvarusteet

Maire /

Tennis on mukava harrastus, joka ei vaadi kamalan suurta budjettia. Usein se nähdään rikkaiden lajina, jota seuraavat hienostokansa. Tämä on kuitenkin lähinnä jotain vanhanaikaista ajattelua, sillä entisaikaan asia oli enemmän näin. Mutta nykyään tennis on ihan kaikille avoin laji ja sitä voi harrastaa kuka tahansa elämän lähtökohdista riippumatta.

Tennisvarusteet
Tennisvarusteet

Tenniksessä tarvitaan jonkin verran varusteita. Aloittelijan ei kannata satsata lajiin suuria summia, vaan varusteita voi lainata seuroilta ja niitä voi ostaa käytettynä. Kun mielenkiinto lajiin kasvaa ja siitä päättää tehdä itselleen aktiivisen harrastuksen tai jopa kilpailulajin, voi varusteisiin panostaa enemmän ja laadukkaiden varusteiden hintakin on usein melko paljon korkeampi.

Aloittelija ei kuitenkaan tarvitse oikeastaan muuta kuin hyvät kengät ja kevyen vaatetuksen, sillä tennistä pelatessa tulee varmasti hiki. Seurat voivat lainata mailoja ja palloja, joilla pääsee alkuun. Mitään muuta ei oikeastaan alkuvaiheessa tarvita ja varusteisiin panostamista voi miettiä vasta myöhemmin. Kun laji tulee tutuksi ja mielenkiinto kasvaa, on myös varusteilla enemmän merkitystä ja oman mailan hankinta tulee ajankohtaiseksi.

Itse asiassa varusteiden hinnalla ja merkillä on loppuen lopuksi vähemmän merkitystä, kuin itse tekniikalla ja oikeaoppisilla lyönneillä. Todelliset tennisfanit ovat totta kai myös hyvin merkkitietoisia ja haluavat panostaa parhaimpaan laatuun ja merkkiin hinnasta välittämättä. Mutta tällaisella mailan valinnalla ei itse asiassa ole juurikaan merkitystä ennen kuin vasta todella huipputasolla pelattaessa ja pelaajille, joilla on vuosien kokemus takana. Me muut tuskin huomaamme juurikaan eroa mailan reiän koossa ja verkon laadussa.

Monesti nuori pelaaja voi ajatella, että eri mailat antavat eri voimakkuutta tai suuntaa lyönnille. Todennäköisesti se ei ole kuitenkaan mailasta kiinni, vaan salaisuus on yksinkertaisesti oikeassa tekniikassa. Jos lyönnistä puuttuu voimaa, se ei parane mailalla vaan ahkeralla harjoittelulla. Sama koskee myös suuntaa, joka todennäköisesti on vain omasta tekniikasta kiinni enemmän kuin mailasta.

Perusvarusteet

Tennismaila on kaiken ydin. Tennismailoja on tuhansia erilaisia. Kuten jo mainittu, itse mailalla ei ole niinkään suurta vaikutusta, vaikka ammattipelaajat usein valmistavatkin täysin itselleen räätälöityjä mailoja. Jos pelaaja on hyvä pelaaja, hän on sitä mailasta huolimatta ja sama koskee huonoa pelaajaa. Tennismailan kädensijat, mistä otetaan kiinni mailaa pidettäessä, ovat myös eri materiaaleista tehtyjä ja erikokoisia, mistä kannattaa löytää itselleen sopivin.

Perusvarusteet
Perusvarusteet

Kun tennismailan valinnasta on selvitty, tulee valita tennispallo. Tennispallojen valikoima on nykyään lähes yhtä laaja kuin itse mailojenkin. Nuorilla pelaajilla käytetään usein aavistuksen verran pehmeämpiä palloja ja ammattilaiset käyttävät erittäin korkealaatuisia kovempia palloja. Pallon valinnassa kannattaa vain tunnustella mikä itselle tuntuu parhaimmalta. Pallot käyttäytyvät kaikki hieman eri tavalla ja turnaukseen mentäessä on ehkä viisasta selvittää etukäteen mitä palloja siellä käytetään ja harjoitella pelaamista niillä.

Kengät ovat tärkeä osa tennistä, sillä siinä seistään ja liikutaan jaloilla koko pelin ajan. Kengät kannattaa valita huolella niin, että ne tukevat jalkaa ja antavat tarpeeksi pehmeän iskun jalan osuessa maahan. Useimmat jalkineliikkeet osaavat neuvoa oikeanlaiset kengät, mitkä sopivat juuri tenniskentällä pelaamiseen.

Muita varusteita ovat erilaiset tukivarusteet ja pallokoneet. Hikinauhat ranteissa ja päässä voivat olla hyviä erityisesti kuumalla säällä pelattaessa. Hien valuminen tennismailan kahvaan hankaloittaa otetta ja maila voi jopa lipsahtaa pois käsistä. Aurinkorasvan käyttö kesällä ulkona pelattaessa on myös suositeltavaa. Pallokoneet ovat todella oiva apuväline lyönnin opettelemiseen. Usein hyvän tekniikan takana on tuntien ja tuntien toisto, joka onnistuu helpoiten pallokoneen avulla.

Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC