Tennis – Osa 3

Maire /

Tennispelaajat käyttävät pelin aikana useita strategisia lyöntityylejä. Lyönniksi lasketaan mailan koskeminen palloon, ja syöttö on erityisesti lyönti joka aloittaa sillä hetkellä pelattavan pallon. Syöttö tapahtuu pelaajan heitettyä pallon ilmaan ja lyötyään pallon haastajan syöttöruutuun. Jos vastustaja epäonnistuu syöttöpallon palauttamisessa, liikettä kutsutaan ässäksi. Jos syöttäjä epäonnistuu pallon lyömisessä vastustajan syöttöruutuun, hän on tehnyt murron, joka saattaa ratkaista koko pelin.

Tenniksessä käytetään useita lyöntitekniikoita. Yleinen on kämmenlyönti, jossa pelaaja lyö vartalonsa mailapuolelta. Tämä voi tapahtua suorana lyöntinä, alakierteisenä, yläkierteisenä, tai sivukierteisenä. Osa pelaajista pystyy tekemään kämmenlyönnin kaksikätisesti, tunnettuja tästä lyönti tyypistä ovat Fabice Santoro ja 40-luvulla pelannut Pancho Segura.

Tennispelaajat

Tennispelaajat

Rystylyönnissä pelaaja pitää mailaa dominantissa kädessään, ja lyö pallon vastakkaiselta puolelta vartaloaan. Eli esimerkiksi oikeakätinen pitää mailan oikeassa kädessä, mutta siirtää sen vartalonsa edestä vasemmalle lyödäkseen palloa. Tämänkin lyönnin voi tehdä kaksikätisesti. Miehet tekevät rystylyönnin useammin kaksikätisesti, kun taas naisilla yksikätinen rysty lyönti tuntuu olevan suositumpi.

Erikoisista lyönti tavoista käytetään nimitystä hot shot. Nämä tapahtuvat usein pelaajan tullessa yllätetyksi, esimerkiksi jos hän joutuu juokseman verkolta pallon perässä kauemmaksi, ja saadakseen pallon lentämään, lyö sen takaisin vastustajalle jalkojensa välistä.

Pelinkulussa auttavat myös pallotytöt ja -pojat, jotka ovat usein seurojen nuoriso jäseniä, ja tulevaisuuden tennistähtiä. Palloavustajat sijoittavat itsensä takarajalle, sekä verkon reunoille. Verkon lähellä olevat palloapulaiset keräävät rajan yli menneet pallot, ja takarajalla sijaitsevat antavat ne pelaajalle syöttöä varten hänen niitä tarvitessaan.

Tennisasujen historia

Tennis tunnetaan pelaajien tyylikkäistä peliasuista. Pelin alkuvuosina asut olivat huomattavan virallisia, miehillä oli päällään flanelli housut, ja kauluspaitojen päällä v-kauluksinen villapaita. 30-luvulla miehet vaihtoivat flanellipöksyt shortseihin, ja valkoinen vakiintui pian standardi väriksi. Viime aikoina kirkkaat värit ja urheiluvaate materiaalit ovat tehneet tiensä ammattilaisten tennisvaatteisiin. Naiset ovat käyttäneet ttenniksen peluuseen ajanmukaisia vaatteita aina 1860-luvulta. Pelin alkuaikoina tämä tarkoitti että naiset pelasivat täyspitkissä hameissa, korseteissa, ja laajalierisissä hatuissa. Maud Watson voitti  Wimbledonin naisten turnauksen 1884, valkoisessa pitkässä mekossa, ja aloitti uuden muodin naisten keskuudessa. Valkoinen väri tuli suosituksi koska se ei näyttänyt hikitahroja yhtä helposti kuin värikkäät vaatteet. Naisten muoti edistyi nopeasti maailman sotien jälkeen, ja 1920-luvulla Amerikkalainen Helen Wills Moody ryhtyi käyttämään hihattomia paitoja, ja vekki hameita, jotka nykyään tunnistetaan arkityyppiseksi tennis vaateistoksi. Näinä päivinä naispelaajat pukeutuvat urheiluvaatekankaista tehtyihin asuihin, joiden hameet ovat usein huomattavan lyhyitä. Useiden pelaajien vaatteet ovat vaihtuneet valkoisista värikkäiksi, ja ne usein tuovat esille luonteenpiirteitä joita he haluavat korostaa suurelle yleisölle. Jotkut tähtipelaajat kuten Serena Williams kohauttavat tarkoituksella ihonmyötäisillä, mustilla lykraasuillaan, ja lyhyttäkin lyhyemmillä hameillaan.

Tunnetut tenniskentät

Yksi tunnetuimmista kentistä jolla tennistä pelataan, on Wimbledonin keskuskenttä. Wimbledonissa pelataan ruoholla, ja kentän ruoho matto on liikutettava mikä auttaa pelien pelastamisen sateen sattuessa. Grand Slam kauden viimeinen peli, US Avoin, pelataan Arthur Ashe stadiumilla, joka on maailman suurin tenniskenttä. Yleisöä kentälle mahtuu 23,000 henkeä, ja kentän laidalta löytyy viisi ravintolaa, 90 luksushuonetta pelin katsomiseen. Amerikkalaisen kentällä pelataan DecoTurf pohjalla, jossa asfaltin päälle on rakennettu päällys useista muovi, silika ja akrylli kerroksista. Ranskan Avoin pelataan legendaarisella Roland Garros kentällä. Pariisissa sijaitseva kenttä avattiin 1928, mikä tekee siitä yhden maailman vanhimmista tennis stadioneista. Kentälle mahtuu 15,000 katsojaa, ja siellä pelataan savipohjalla. Australian Avoimen kotistadionina toimii Rod Laver areena, Melbournessa. Tenniksen ollessa tauolla, stadionilla järjestetään myös konsertteja, baletti esityksiä, sekä moottoripyörä näytöksiä. Pohjana on sinisävyinen plexicushion akryli täyte, joka on valettu kovan pohjan päälle.

Wimbledonissa
Wimbledonissa
Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC