Tennis – Osa 2

Maire /

Tenniksen suosioon on vaikuttanut suuresti siihen käytettävien välineiden yksinkertaisuus. Maila on  lyhyen varren päässä oleva pyöreä osio jonka läpi on viritetty tiukasti naruja tiheäksi kentäksi. Lajin alkuaikoina kehys oli valmistettu puusta, ja lankoina toimi eläinten suolia. Nykyään mailoihin käytetään kevyitä materiaaleja. Mailojen tyypit on rajoitettu tarkoin tenniksen säännöissä. Lyömäalueen tulee olla litteä, ja se ei saa ylittää korkeudeltaan 74 sentti metriä, ja leveydeltään 32 senttimetriä. Mailassa ei saa olla liikkuvia tai muilla energian lähteillä toimivia osia. Mailoissa ei myöskään tule olla minkäänlaisia osia jotka antavat pelaajalle palautetta lyöntitehosta, tai vastaavista alueista, pelinaikana. Mailoja koskevia sääntöjä päivitetään jatkuvasti teknologian muuttuessa, mutta perus periaatteet ovat pysyneet samoina. Tunnettuja mailan valmistajia ovat esimerkiksi Wilson, Head ja Babolat.

Modernit tennispallot valmistetaan kovetetusta kumista, ja niiden päällisin osa on yleensä keltaista huopaa. Historiallisesti pallot oli valmistettu valkoisesta kankaasta, ja täytetty höyhenillä. Pallojen tulee olla 65.41 – 68.58 senttimetriä ympärysmitaltaan, ja niiden painon tulee olla 56 gramman ja 59.4 gramman välillä.

Tennis - Osa 2

Tennis

Tennistä pelataan tasaisella kentällä, jonka koko vaihtelee sen mukaan pelaavatko kilpailijat yksin, vai pareissa. Yksinpelissä kenttä on pituudeltaan 23.77 metriä pitkä, ja 8.2 metriä leveä. Pari pelissä kentällä on leveyttä 11 metriä. Tämän alueen ulkopuolella on vielä muutama metri tyhjää tilaa ennen katsomon alkamista, jotta pelaajat pystyvät hakemaan kentältä ulos lentäneet pallot helposti. Kentän poikki levitetään 1.07 senttimetrin korkuinen verkko, ja kummankin puolen pelialue on jaettu kolmeen osaan.

Pelin kulku

Modernin tenniskentän suunnitteli ensimmäisenä Walter Clopton Wingfield, jonka 1873 patentoima kenttä muistutti nykyistä, mutta oli muodoltaan lähempänä tiimalasia kuin neliötä, kenttä vakiintui nykymuotoonsa 1875. Nykyään tennistä pelataan monella eri alustalla. Tunnetuimpia ovat ruohokenttä, savikenttä, ja muovilla päällystetty sementti- tai asfaltti kenttä. Sisäkentillä nähdään silloin tällöin mattopäällysteitä, ja keino ruoho kentät ovat myös suosittuja.

Wimbledon

Wimbledon

Eri alustoilla peli kulkee eri tahtia, esimerkiksi nurmikenttä takaa nopean pelin, ja pallon pomppu on matalampi kuin kovalla alustalla, joten alakierteisten lyöntien palautus vaikeutuu. Murskatusta kivestä ja tiilestä koostuvalla massakentällä peli on taas huomattavasti hitaampaa, ja sillä hyvään tulokseen päätymiseen pelaajalta vaaditaan teknistä osaamista.

Grand slam turnauksista Englannin Wimbledon pelataan nurmella, Ranskan avoin massalla, ja Yhdysvaltain, sekä Australian turnaukset kovilla alustoilla. Tämä takaa peliin suuren määrän vaihtelua, ja sen että samat pelaajat eivät välttämättä tule aina voittamaan turnaus maasta riippumatta. Eliitti pelaajilla on kaikilla omat suosikki kenttä tyyppinsä, mutta tavoitteena on parantua kaikilla kentillä.

Pennistä voidaan pelata kaksinpelinä, jossa verkon molemmilla puolilla on yksi pelaaja, tai nelinpelinä, jossa kaksi paria pelaa toisiaan vastaan. Nelin peliä voidaan myös pelata sekapelinä, jossa parit molemmat parit muodostuvat yhdestä miehestä, ja yhdestä naisesta.

Tenniksen säännöt ovat tarkasti valvotut pelin kulun aikana. Voittaja määräytyy sillä kumpi pelaajista voittaa ennakkoon sovitun määrän eriä. Jokainen erä koostuu peleistä, joiden pisteet lasketaan voitettujen pallojen mukaan. Pallot antavat eri määrän pisteitä, yhdestä saa 15 pistettä, kahdesta 30 ja kolmesta 40. Jos molemmat pelaajat ovat voittaneet kolme palloa, kilpailu on tasan, ja seuraava pallo määrää voittajan. Jos pelaajat ovat tasan 10 pelin jälkeen, sovelletaan tie-break sääntöä, jossa lasketaan voitettuja palloja. Grand Slam turnauksissa ottelun ratkaisee viimeinen erä, mutta tie-break sääntöä ei sovelleta. Tenniksen monipuoliset säännöt luovat usein nopean ja kiinnostavan pelin. Grand Slam turnaukset, kuten Wimbledon ovat vuosittaisia tapahtumia, joissa on todellinen urheilujuhlan henki.

Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC