Tennis – Osa 1

Maire /

Tennis on yksi mailapelien huippulajeista, jonka pelaajat kamppailevat yksilötasolla, ja kahden hengen tiimeissä. Pelivälineinä käytetään mailaa, jonka keskiosa on rakennettu tiukasti sidotuista nauhoista, ja palloa, jonka keskiosa on ontto. Pelin tarkoituksena on saada pallo verkon yli vastustajan puolelle, niin että vastustaja ei pysty puolestaan palauttamaan palloa omalle puolellesi. Voittajaksi päätyy pelaaja joka voittaa sovitun määrän eriä ennen vastustajaansa.

Tennis on mukana olympialaisissa, ja sitä pelataan kaikissa ikäluokissa, ja tasoissa kautta maailman. Tennis on myös para urheilulaji, jossa sitä pelataan pyörätuolitenniksen nimikkeellä. Tennis on suosittua sekä miesten, että naisten keskuudessa, ja molempien sukupuolien eliittipelaajat keräävät huimia sponsorirahoja tuotteiden tukemisesta.

Tennis

Tennis

Moderni tennis sai alkunsa Englannin Birminghamissa 1800-luvun loppupuolella. Lajin alkuperäinen nimi oli lawn tennis, joka juontaa juurensa pelin alkuperäiseen pelipaikkaan laajoilla nurmikko alueilla. Lawn tenniksen kanssa samoihin aikoihin kehittyi ‘real tennis’ peli, jota pelattiin sisäkentillä. Vanhat kirjallisuus viitteet tennikseen tarkoittavat tätä tenniksen muotoa.

Tenniksen säännöt ovat pysyneet suurilta osin muuttumattomina sitten 1890-luvun, ja harrastus tasolla sitä pelaa miljoonia ihmisiä ympäri maailman. Tennis on suosittu laji myös katsojien keskuudessa, ja varsinkin neljä suurinta Grand Slam turnausta, Australian Open, French Open, Wimbledon, ja US Open, houkuttelevat yleisöä sekä peli paikalle ja television ääreen. Grand Slam turnauksissa pelaajat pelaavat joko kaksin- tai nelinpeleissä, ja pelaajat voivat halutessaan osallistua myös molempiin.

Tenniksen historia

Tenniksen juuret ovat hyvin pitkälle ranskalaisessa jeu de paume pelissä, joka johti peliin joka nykyään tunnetaan ‘real tennis’ -pelinä. Alunperin peliä pelattiin paljain käsin ilman mailoja, ja Ranskan kuningas Louis X oli aktiivinen pelaaja, joka joidenkin lähteiden mukaan menehtyi pelin jälkeen saamansa keuhkokuumeen seurauksena. Louis myös rakennutti ensimmäisen sisäkentän Pariisiin, ja peliin liittyvän kuolemansa johdosta on ensimmäinen tennis pelaaja joka on mainittu nimeltä kirjallisissa lähteissä. Mailat tulivat peliin mukaan 1500-luvun loppupuolella, ja peli tunnistettiin nimellä tennis näihin aikoihin. Nimi tulee ranskan kielen sanasta tenez, jota pelaajat käyttivät syöttäessään pallon vastapelaajalle. Real Tennis -pelin pelaamisen suosio väheni 1700-luvulla, ja Englannissa alettiin kehittämään uusia mailapelejä.

Nykyaikainen tennis sai virallisesti alkunsa 1800-luvun loppupuolella, Harry Gem ja hänen ystävänsä Augurio Perera kehittivät kotipihoillaan pelin joka yhdisti eri mailapelien parhaat puolet. Miehet perustivat ystäviensä kanssa ensimmäisen tenniskerhon 1872 Lemington Spa kaupungissa. Pelin kehittymisen isiksi lasketaan myös Brittiläinen Armeija upseeri Walter Clopton Wingfield, joka oli kirjeenvaihdossa Harry Gemin kanssa, ja kehitti ja patentoi oman pallopelinsä, joka puolestaan auttoi nykyaikaisen tenniksen kehityskaaressa. Wingfried auttoi pelin suosion nousussa, ja hän tuotti yleiseen myyntiin kohtuuhintaisia pelisettejä, jotka sisälsivät kaikki peliin tarvittavat välineet, kuten verkon, mailat, pallon ja sääntökirjan. Ensimmäinen tennis ottelu käytiin Lemmington Spa tenniskerholla 1874, ja turnaus siirtyi kolmen vuoden kuluttua kuuluisaan Wimbledoniin. Tenniksen suosio kasvoi myös Amerikassa ja Ranskassa.

Pelin kehittymiseen sen nykyiseen muotoon vaikutti myös kaupallisten ruohon leikkureiden ilmestyminen markkinoille. Tämän myötä eri kokoiset ja näköiset ruohokentät yleistyivät, ja sitä myötä myös lajin harrastajien määrä, ja lopulta tenniksen säännöt lyötiin lukkoon, säännöt ovat pysyneet lähes muuttumattomina vuodesta 1924.

Nykypäivänä tenniksen ympärille on kehittynyt laaja bisnes, ja maailmanluokan pelaajat ansaitsevat suuria summia sponsori- ja yhteistyö sopimusten kautta. Pelaajat kuten Venus ja Serena Williams, Boris Becker, ja Björn Borg ovat tuttuja nimiä kotitalouksissa ympäri maailman.

Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC