Tenniksen alkeiden opettelu

Maire /

Tennis on peli, jota pelataan yleensä suorakulmion muotoisella kentällä. Tennistä voidaan pelata joko kaksin-tai nelinpelinä. Keskellä kenttää on peliverkko ja pelaajat asettuvat vastakkaisille puolille kenttää. Pelaajan on lyötävä tennispalloa tennismailalla niin ettei se ehdi pompata maan kautta useammin kuin kerran. Peli jatkuu näin kunnes toinen pelaajista tekee virheen ja näin virheetön pelaaja saa pisteen. Ihan aluksi on tärkeää osata tenniksen perussäännöt. Monelle aloittelijalle nämä säännöt voivat olla monimutkaisia ja hankalia oppia. Mutta kunhan rauhallisesti aloitetaan opettelu perus alkeista, on tästä hyvä lähteä kehittymään eteenpäin. On tärkeää rakentaa vahva pohja ensin mihin kuuluu peruslyönnit, sääntöjen ymmärtäminen, sekä tiedot ja taidot siitä kuinka tennistä pelataan.Ammattilaiset saavat tenniksen peluun näyttämään erittäin helpolta. On kuitenkin tärkeä muistaa että nämä ammattilaiset ovat aloittaneet monet uransa jopa hyvin nuorena alle kouluikäisenä ja vuosien saatossa he ovat kehittyneet äärimmäisen hyviksi taidoissaan. Tennis on kuin mikä tahansa muukin liikuntalaji, toiset oppivat sen hyvin helposti kun taas toisilla voi kestää kauankin ennen kuin he saavat kunnolla pelistä kiinni. Tennis pitää iskostaa pelaajan luihin ja ytimiin niin että siitä tulee melkein kuin pelaajan toinen luonne. Tennis on paljon muutakin kuin vain pallon lyöntejä. Se on fyysinen peli jossa pelaajalta vaaditaan fyysistä ponnistusta, mutta se on myös psyykkinen peli jossa aivojen täytyy työskennellä parhaimman pelistrategian löytymiseksi.

Tenniksen alkeiden opettelu
Tenniksen alkeiden opettelu

Tenniksen fyysiset perusteet

Ensimmäisenä fyysisenä vaatimuksena ovat tenniksen erilaiset lyönnit. Niihin kuuluu kämmenlyönti, rystylyönti, syöttö, kierrelyönti ja lentolyönti. Seuraavaksi tärkein fyysinen puoli on jalkatyöskentely. Myös yleinen kunto merkitsee tennistä pelatessa. Normaali ote tennismailasta otetaan kuin aseteltaisiin käsi kättelyasentoon. Tätä otetta on helppo harjoitella pyytämällä pelikaveria ojentamaan tennismaila käteen kuin olisit valmiina kättelemään sitä. Pallon tullessa kohdalle vie maila kevyellä heilautuksella taakse, käännä lantiota ja ylävartaloa heilautuksen mukana ja vie paino takajalalle. Huomioi liikkeen rentous ja sujuvuus kuten itse sen parhaaksi tunnet.Sama liike ja rentous tapahtuu rystylyönnissä. Voit käyttää sekä molempia käsiä tai vain yhtä kättä lyödessäsi rystylyönnin. Tämä tarkoittaa siis oikeakätisillä vartalon vasemmalta puolelta tapahtuvaa lyöntiä ja vasenkätisillä päinvastoin. Kummassakin lyönnissä on tärkeää muistaa liikeradan sujuvuus ja koko käden rento ote. Lyönti tulisi myös lopettaa käden heilautukseen loppuun asti. Liikkeet ovat joustavia ja koko vartalo liikkuu niiden mukana. Syöttö tapahtuu heittämällä pallo ilmaan ja sen jälkeen lyömällä se pään yli yltävällä liikkeellä verkon yli vastapuolelle. Heiton jälkeen pidä katse kiinni pallossa, muista sujuva liike ja vartalon mukana liikehdintä. Lyönnin aikana paino on keskittynyt takimmaiselle jalalle ja lyönnin jälkeen anna painon siirtyä etummaiselle jalalle luonnolliseen rytmiin.

Tenniksen fyysiset perusteet
Tenniksen fyysiset perusteet

Lentolyönti tapahtuu siten että pallo ei kosketa maata ennen lyöntiä. Tämä nähdään usein kun pelaaja lähestyy verkkoa ja onnistuu iskemään pallon lentolyönnillä vastustajan puolelle niin nopeasti ja kovaa ettei vastustaja onnistu enää lyömään sitä takaisin. Myös erilaisilla kierrelyönneillä voi hämätä vastustajaa sillä pallo muuttaa liikerataansa ilmassa. Jalkatyöskentely on tärkeä osa tennistä. Jalkojen ei tulisi olla liian tiukasti kiinni maassa vaan polvien pitää joustaa ja säilyttää tietty rentous koko pelin ajan. On myös hyvä ottaa pieniä askeleita asentojen korjaamiseksi jotta hyvä tasapaino säilyy koko vartalossa.Kehon pitää olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Erityistä huolta kannattaa pitää vartalon osista jotka helposti loukkaantuvat tennistä pelattaessa. Näitä ovat olkapäät, kyynärpäät ja ranteet. Notkeus kulkee käsi kädessä loukkaantumisen estämisen kanssa. Ketteryys on tärkeää liikkumisen, nopeiden suunnanvaihtojen ja nopeuksien takia. Pelin kestot vaihtelevat joten kestävyyttä tarvitaan myös.

Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC