Squash – Nopean pelin huumaa

Maire /

Squash, joka tuttavallisemmin tunnetaan  myös nimellä kössi, on maila- ja pallopeli, jota pelataan sisätiloissa joko kaksi pelaajaa toisiaan vastaan, tai kaksi kahden hengen joukkuetta toisiaan vastaan. Peli kenttänä toimii suljettu neliseinäinen huone, ja pallo on pieni ja ontto. Pelaajat sijoittuvat vierekkäin, ja heidän tulee ottaa vuoroja pallon lyömisessä.

Squashia hallinnoi maailmanlaajuisesti WSF, World Squash Federation, ja laji on tunnustettu urheilulajiksi kansainvälisen olympiakomitean toimesta, vaikka olympialajiksi se ei ole vielä noussutkaan. Lajin tukijoukot yrittävät muuttaa olympiakomitean mielen jatkuvalla syötöllä.

Squash - Nopean pelin huumaa

Squash – Nopean pelin huumaa

Squashin historia

Squashin historia on Englannissa, ja siellä pelatussa rackets -mailapelissä. Rackets peli oli tenniksen kaltainen laji, mutta palloa lyötiin ulkoseinää vasten, ei verkon yli. Squash sai vihdoin syntynsä Englantilaisessa Harrow:n yksityiskoulussa vuoden 1830 kieppeillä, ja peli levisi pian muihin yksityiskouluihin, nousten oppilaiden innostuksen mukana kansainvälisen urheilulajin asteelle. Lajista tuli muutaman vuoden aikana niin suosittu ylempien kansanluokkien keskuudessa, että Titanic laivan ykkösluokassa oli asiakkaiden iloksi squash -kenttä. Pelin säännöt standardisoitiin Englannissa 1928.

Pelin kulku

Peliä pelattiin alunperin samoilla mailoilla kuin tennistä, mutta oppilaat muuttivat mailojaan lyhyemmiksi, jotta ne soveltuisivat paremmin ahtaisiin olosuhteisiin joihin pelikentät oli rakennettu. Näinä päivinä squash mailat on rakennettu kevyistä ja kestävistä urheiluväline materiaaleista, ja niiden valmistuksesta huolehtivat samat yhtiöt kuin tennismailojen. Squash pelissä käytettävä pallo on noin 40 mm halkaisijaltaan, ja painaa 23-25 grammaa. Pallot on tehty kumista, ja ne ovat onttoja sisältä. Niiden pinta on matta pintainen ja liukumaton, ja palloja on useita erilaisia, käyttö riippuu halutusta pelin kulusta, ja pelaajien taito asteesta. Kokeneemmat pelaajat pelaavat usein hitaammilla palloilla jotka pomppaavat vähemmän. Jos pelaajilla ei ole tarvittavia taitoja, nämä hitaammat pallot jäävät jumiin kentän kulmiin, pienestä pompustaan johtuen. Ylipäätään pallot pomppivat paremmin lämpimissä olosuhteissa pallon koostumuksesta johtuen, ja pelaajat yleensä lämmittävät pallon ennen pelin alkua sitä paikallaan pomputtamalla.

Pelin kulku

Pelin kulku

Pallon valmistajat merkkaavat eri kokeneisuus luokille sopivia palloja eri tavalla, mutta kilpailu aste on standardisoitu. Kilpailijoiden silmäsuojukset eivät ole kilpailutasolla pakollisia, mutta useat kilpailupaikat vaativat niiden käyttöä varsinkin alaikäisiltä pelaajilta.

Neliseinäinen squash kenttä jakautuu lattia-alueella kolmeen laatikkoon, kilpailijoiden laatikot kentän taka-alalla, ja suurempaan etualueeseen peliseinän lähellä. Lattiamerkinnöillä on pelaajille merkitystä vain heidän syöttövuoronsa aikana. Ensimmäinen syöttäjä arvotaan squash mailaa pyörittämällä, ja ensimmäinen pelaaja saa päättää syöttääkö hän vasemmalta vai oikealta puolelta kenttää. Pallon tulee koskea takaseinään aina pelaajan mailaan koskettuaan, ja tämän jälkeen palon tulee palata vastakkaiselle puolelle takakenttää. Aloituksen jälkeen pelaajat vuorottelevat pallon lyönnissä, ja pallo voi tässä vaiheessa koskettaa takaseinää, tai sivuseiniä, ja se saa pompata lattian kautta kerran, ennen kuin kilpailijan tulee vuorollaan lyödä sitä mailalla.

Squash on äärimmäisen nopeatempoista ja adrenaliinia kohottavaa peliä, ja sen vaikeusastetta voi säädellä oikean pallon ja pelikumppanin valinnalla. Pelaajat voivat kokeneisuustasonsa noustessa myös vaikuttaa menestykseensä useilla strategioilla, joten pelissä ei ole kysymys pelkästään fyysisestä paremmuudesta. Parhaimmat pelaajat saattavat pitää palloa kentällä jopa 30 lyönnin ajan, ja tässä vaiheessa paremman yleiskunnon omaava pelaaja yleensä voittaa, vastustajan hyytyessä lyöntien välillä. Tunnin squash peli saattaa kuluttaa jopa 1,000 kilokaloria, ja tämän lisäksi se tarjoaa hyvän ylä- ja alavartalon lihastyöskentelyn jatkuvan juoksun ja mailankäytön yhteydessä. Rankkojen peli rupeamien, ja kuorman jonka ne aiheuttavat sydämelle vuoksi, squashia ei välttämättä suositella vanhempien miesten lajiksi. Henkilöt joilla on sydänongelmia historiassaan kannattaa keskustella pelin sopivuudesta lääkärinsä kanssa ennen sen harrastuksen aloittamista.

Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC