Pöytätennis

Maire /

Pöytätennis on kansainvälisellä tasolla pelattava mailapeli. Kansanomaisesti peli tunnetaan nimellä ping-pong, ja lajissa on kilpailtu olympialaistasolla aina vuodesta 1988. Suomessa pöytätenniksen mestaruudesta on kilpailtu vuodesta 1938 alkaen, ja laji on ollut osana para olympialaisia vuodesta 1960. Pöytätennis on suosittua kaikkialla maailmassa, mutta erityisesti sitä pelataan Aasian maissa, ja Euroopassa. Kansainvälisesti pöytätennistä valvoo ITTF -liitto, Suomessa toimii Suomen Pöytätennisliitto.

Pöytätennis

Pöytätennis

Pöytätennis sai alkunsa 1880-luvulla Britanniassa, jossa se suunniteltiin sisäpeliversioksi suositusta tennis pelistä. Alunperin välineet olivat kotikutoiset, pelialustana toimi mikä tahansa pöytä, ja verkon paikkaa pitivät kirjat. Mailat olivat yleensä kirjoja, tai muita littania esineitä, ja pallon virkaa toimitti golfpallon tai sen puuttuessa samppanjapullon korkki, tai muu vastaava esine joka pomppi helposti. Pelin suosion noustessa yläluokan illalliskutsuilla, 1890 David Foster päätti kaupallistaa pöytätennis välineet, ja alkoi myymään mini tennis settejä, joihin mailojen, ja pallon lisäksi kuului miniatyyriverkko.

Peli kehittyi vuosien kuluessa, leviten laajemman väestönosan keskuuteen. E. C. Goode päätyi liimaamaan muovipalan mailan lapaan 1901, ja samana vuonna Englantiin aloitettiin kaksi lajiliittoa.  Ensimmäinen maailmanmestaruus kilpailu järjestettiin seuraavana vuonna, ja kilpailu levisi pikku hiljaa ympäri koko maailman. Vaikka lajin suosio laski välillä, se otti taas ilmaa alleen ensimmäisen maailmansodan jälkeen, ja ensimmäinen virallinen sääntökokoelma julkaistiin 1926.

Pöytätenniksen varusteet

Pöytätenniksen perusperiaatteet ja säännöt heijastavat tenniksen sääntöjä. Lajia pelataan kovalla ja tasaisella pöytätasolla, jonka keskiosan läpi kulkee matala verkko. Pelaajat seisovat pöydän molemmin puolin, ja lyövät pienillä littanilla muovi ja puu mailoilla palloa verkon yli. Pelaajien tarkoituksena on lyödä pallo vastustajan puolelle niin että hän ei pysty palauttamaan sitä. Pöytä tennis pallo on pieni, kevyt ja helposti pomppaava.

Pöytätenniksen varusteet

Pöytätenniksen varusteet

Lajin varusteet vievät vähän tilaa, ja vaikka laji on urheilullinen, sitä varten ei välttämättä tarvitse erikseen vaihtaa urheilu vaatteisiin, joten se on suosittu ajanvietto muoto nuorisotaloilla, ja vastaavissa ajanvietto paikoissa. Samoin kuin tennistä, pöytätennistä voidaan pelata kaksin- tai nelinpelinä.

Toisin kuin tenniksessä, pöytätenniksessä mailan muotoa ja painoa ei ole säädelty säännöissä. Maila voi olla pyöreä, soikea tai neliönmuotoinen, ja useimmiten sen lapa on valmistettu vanerista ja peitetty muutamalla millimetrillä kumia. Kokenut pelaaja voi muuttaa mailaa mieluisaksi muuttamalla kumin tyyppi ja liimausta. Kumin laatu ja se onko se sileää, vai näppyläistä muuttaa mailan tuntua, lyönnin nopeutta, ja pallon kierrettä. Jos mailan puolet ovat eri tavalla kumitettu, pelaaja voi pelata yhdellä puolella esimerkiksi hyökkäyspeliä ja toisella puolustuspeliä. Pelissä käytettävä pallo on useimmiten valkoinen, tai oranssi, ja sen läpimitta on 4 senttimetriä. Pallo painaa vain 2.7 grammaa, ja se on täytetty kaasulla.

Pelin harjoitus

Lajina pöytätennis vaatii ja kehittää reaktio nopeutta, silmä-käsi koordinaatiota, ja kärsivällisyyttä. Pienen pallon hallintaan pienellä pöydällä tarvitaan taitoja, ja omia voimiaan tulee osata hallita todella tarkasti, jotta lyönnit eivät pistä palloa kentän yli. Harrastajan opittua tarvittavat taidot, ja saatuaan oman koordinaationsa hallintaan, pelistä tulee äärettömän nopeatempoista, ja flow toimii lähestulkoon meditatiivisena elämyksenä. Tämän lisäksi pöytätennis käy myös urheilusta, sillä nopean pelin aikana pelaajan tulee liikkua puolelta toiselle, vaikkakin pienellä alueella, äärettömän nopeasti saadakseen pallon haltuunsa. Nopea peli tarkoitta myös että pelaajan kädet liikkuvat jatkuvasti, ja parhailla pelaajilla on koko kroppa mukana palloa lyödessä. Perusasiat opittuaan pelaajat voivat alkaa harjoittelemaan kierrelyöntejä, rystylyöntejä, ja vastaavia kikkoja. Lajin välineet eivät ole turhan kalliita, joten sen harjoituksen aloittaminen on suhteellisen helppoa kenelle vaan jolta löytyy pelitoveri.

Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC