Pöytätennis harrastukseksi

Maire /

Pöytätenniksen vaiheet ja pelin kuva ovat aina vaikuttaneet minuun. Tähän on vaikuttanut lajin mielenkiintoinen kehitys. Urheilumuoto juontaa juurensa tenniksestä. Jos on aika miettiä uusi harrastus, suosittelen kokeilemaan pöytätennistä. Miksi ei aloittaisi vanhahtavalta nimeltään pingpongiksi kutsuttua mailapeliä? Urheilulaji soveltuu vapaa-ajan viettoon mutta ammattimaisempaankin pelaamiseen. Avaan aatteitani pelin historiasta, harrastuksen aloittamista sekä pelaamisesta; väritän tekstiä ajatuksillani ja kokemuksillani.

Pöytätennis on mailapeli, joka on kehitetty alun perin seurapeliksi viktoriaanisen ajan Englannissa ja Yhdysvalloissa. Se on monien ja kirjavien vaiheiden kautta kulkeutunut kaikkialle maailmaan. Pöytätenniksessä on ehtinyt tapahtua sen sataviisikymmentä vuotta kestäneen historian aikana lukemattomia käänteitä. Pöytätenniksestä ei ole suotta kiinnostuttu. En ole ainoa lajin seuraaja. Harrastajia löytyy niin Euroopasta kuin Aasiasta.

Mikä sitten pelissä kiehtoo katsojaa? Pelissä minua viehättää kilpailijoiden taidokkaat, yltiöpäiset suoritukset, joissa sekunnin sadasosissa käytetään mitä vaikeimpia, häikäisevimpiä ja nopeimpia lyöntejä. Tämä herättää kieltämättä kiinnostusta kenessä tahansa. Kevyt selluloidipallo liikkuu nopeatempoisesti pelipöydällä. Mailojen liikkeet ja refleksit tapahtuvat todella verkkaisesti. Kaikille on tuttua vauhdikas peli, jossa pallo liikkuu uskomattomasti mailojen ja pöydän välillä. Kuvailemani pallorallit ovat tuoneet pelin tunnetuksi suurelle yleisölle. Ammattiurheilijoiden seuraaminen on tuonut kiinnostusta lajiin. Näin aloittelijat ovat innostuneet tutustumaan peliin. Mielestäni ammattilaisten keskuudessa näkee peliä aidoimmillaan.

Aloittamisesta

Katson, että lajin aloittaminen ei ole vaikeaa. Päinvastoin. Aloittelijalle kustannukset ovat pienet. Tiloja löytyy harrastelijoille ympäri maailman. Toimintaa voi toteuttaa niin kesällä kuin talvella. Harrastuksessa ei tarvitse hikoilla kuumassa ilmassa tai kastua likomäräksi kovalla kaatosateella. Mielestäni pöytätenniksenharrastaminen kannattaa aloittaa, sillä lajin aloittaminen onnistuu hieman varttuneemmallakin iällä. Lisäksi peliä voi pelata kaksin- tai nelinpelinä, mikä tekee urheilun harrastamisesta monipuolisempaa. Turnausten seuraaminen on helppoa, ja etenkin televisio on toiminut kanavana lajin ”löytämiseen”. Huippupelaajien seuraaminen on tuonut harrastelijoita lajin pariin. Harrastajien ja ammattilaisten verkostoituminen sangen helppoa; useissa maissa järjestetään eritasoisia kilpailuja.

Pelistä

Pelistä

Jotta pääsisi lajin pariin, pelin pyörittämiseen tarvitaan vain mailat, pallo sekä pelialusta. Jos ei löydy varsinaista pelitilaa, muukin kova pöytä käy aluksi, jos siihen saa kätevästi kiinnitettyä matalan verkon. Pelin voi aloittaa niin, että asettaa kirjapinon verkon sijaan. Näin pöytätennistä onkin pelattu sen historian alku askelissa. Mielikuvitusta voi käyttää eri tavoin, jotta pelin voi käynnistää. Esimerkiksi pelivälineenä voi toimia golfpallo. Oppaat ja käsikirjat toimivat hyvänä keinona, jotta alkaja saa kurkistaa lajin maailmaan. Niitä on nykyään kirjoitettu useaan tarkoitukseen. Pioneerit ovat laatineet kirjallisuutta, missä he avaavat vaiheitaan lajin parissa.

Ne ovat hyvää luettavaa urheilulajiin tutustuville. Kirjallisuutta löytyy hyvin aloittelijalle, missä neuvotaan ja avataan sääntöjä, lyöntejä ja pelin kulkua. Urheilumuodon sangen mielenkiintoisesta menneisyydestä on kirjoitettu teoksia. Tiedän, että parempaan pelin hallintaan tarvitaan niin puolustus- kuin hyökkäystaitoja. Pelaajan on opittava niin oivaksi hyökkäyspelaajaksi kuin puolustuspelin asiantuntijaksi: Lyöntiä voi harrastelijan olla alussa vaikea palauttaa. Lisäksi hyökkäyspelaajan voimakkaan kierteistä, nopeaa lyöntiä voi olla aluksi vaikea oppia. Ammattilaiset tekevät useita lyöntejä sekunnissa. Ne ovat usein voimakkaita ja kierteisiä, mikä tuo aloittelijalle haastetta. Etenkin hyökkääjän voimakkaat ja yläkierteiset kierrelyönnit, joita kutsutaan spinneiksi, ovat hankalia palauttaa. Pallon paino vaikuttaa olennaisesti pelin nopeuteen. Mielestäni pöytätennis on lajina sangen mielenkiintoinen. Meidän kaikkien tulisi kokeilla peliä. En voi antaa parempaa neuvoa uutta lajia harkitsevalle kuin, että kokeilla pöytätennistä harrastuksena. Toivon jokaiselle intoa uuden pelin parissa. Vain harjoittelemalla oppii pelaamaan. Vain harjoitus tekee mestarin.

Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC