Mailapelit

Maire /

Mailapeleiksi luetaan lajit, joita pelataan jonkinnäköisellä mailalla, laajimmillaan Suomessa näihin mailamaisiin välineisiin lasketaan niin tenniksessä, haavipallossa, jääkiekossa, kuin biljardissakin käytetyt välineet. Ne ovat suosittuja harrastajien ja ammattilaisten keskuudessa, mutta helppoja usein myös helppoja järjestää koululaisten liikunta tunneille.

Mailapelit

Mailapelit

Mailapelien kirjo on hyvin laaja, ja ne vaihtelevat kaikkien tuntemista tenniksestä ja sulkapallosta hevosen selässä pelattaviin pooloon ja polocross -peliin. Englanninkielisissä maissa mailapelistä käytettävä racket games, ja termi kattaa hieman suppeamman määrän pelejä, sillä sanalla racket tarkoitetaan nimen omaan tennismailan kaltaista varrellista, ja pyöreäpäistä urheiluvälinettä. Siinä missä pesäpalloa ja tennistä pelataan molempia Suomessa mailoilla, Englannissa esimerkiksi tennikseen käytetään racket – mailaa, ja pesäpalloon bat -mailaa.

Mailapelejä muistuttavia käsipallopelejä on myös useita. Näitä pelataan usein samankaltaisilla säännöillä kuin mailapelejä, mutta ilman mailojen apua. Modernien mailapelien esi-isän ajatellaan olevan ranskalainen jeu de paume -peli, josta sittemmin kehittyi kovalla pallolla pelattava ‘aito tennis’, ja lopulta tennis muodossa jonka tunnistamme tänä päivänä. Peliä pelattiin alunperin ilman mailoja, mutta lopulta siihen esiteltiin tennismailan kaltaiset välineet. Uusia mailapelejä kehitetään jatkuvasti, joko harrastajien itsensä toimesta, tai virallisilla tahoilla.

Mailapelien pelaajamäärä vaihtelee lajista riippuen kahden hengen välillä pelattavista yksilöpeleistä, pari-, ja joukkueotteluihin. Joukkueessa pelattavia lajeja ovat muun muassa haavipallo, kaukalopalo ja pesäpallo, ja yksin tai parin kanssa pelattavia lajeja tennis ja pöytätennis. Peleissä käytettävät välineet, niiden säännöt, ja niihin tarvittavat kentät eroavat myös toisistaan huomattavasti.

Suomessa on myös kehitetty mailapelien nelinottelu, Racketlon, jossa pelaajat ottavat osaa neljään mailalla pelattavaan lajiin; pöytätennikseen, sulkapalloon, squashiin ja tennikseen. Turnauksen aikana ottelijat pelaavat lajeja aloittamalla kevyimmällä mailalla pelattavasta pingiksestä, ja edeten mailan painavuuden mukaan sulkapalloon, squashiin, ja lopulta tennikseen. Maailmanlaajuisesti racketlon kilpailijoiksi on rekisteröitynyt 1500 pelaajaa, ja suomessa siinä kilpailee noin 200 urheilijaa. Lajista löytyy ikäluokkia 13-vuotiaista aina 70-vuotiaisiin saakka, ja tasot kulkevat aloittelijoista, harrastajien ja aktiiviharrastajien kautta eliitti pelaajiin. Ympäri Suomea järjestetään vuosittain yli 10 racketlon kilpailua, suurimmat kilpailut ovat SM-kisat, Racketlon Tour, Finnish Open ja Racketlon Lahti Open. Liitto lajille perustettiin 2005.

Mailapelien terveyshyödyt

Mailapelien harrastamisella on lapsille ja aikuisille useita hyötyjä. Ne kehittävät harrastajan silmä-käsi-koordinaatiota, sekä suunnanvaihtoliikkumista. Harrastajat opettelevat välineenhallintaa, sääntöjä, ja lajikohtaisia perusliikkeitä, ja tätä kautta myös kielelliset ja kognitiiviset taidot kasvavat. Joukkueessa pelattavat mailapelit taas lisäävät joukkuetaitoja, ja ryhmähenkeä. Näistä syistä johtuen useat mailapelit ovat suosittuja koulujen liikuntasuunnitelmissa. Useat peleistä antavat pelaajalleen myös hyvän aerobisen harjoituksen, ja tiiviisti liikkuvissa peleissä pelaajat kuntoilevat kuin vahingossa. Lajista riippuen harrastaja saattaa saada myös huomattavia lihaskunto harjoituksia pelin aikana, sillä mailan liikuttaminen ilmavastuksen läpi on varsinkin aloittelijalle kovaa työtä. Pelien ympärille on kehittynyt myös kattavia vapaa-aika bisneksiä, ja tennis-, golf- ja poolo klubit vetävät puoleensa lajien varakkaita harrastajia. Lajin ammattilaiset vetävät puoleensa ison rahan sponsoreita, ja lajien kansainväliset kilpailut ovat suuria ja suosittuja yleisötapahtumia.

Badminton

Badminton

Vuoden 2016 Rion Olympialaisissa kisattiin kolmessa mailapelissä. Tennis, Badminton ja pöytätennis ovat olleet hyväksyttyjä Olympialajeiksi jo pitkään. Badminton pääsi olympialaisiin ensimmäistä kertaa vuonna 1972 näytöslajina, ja esimmäistä kertaa siinä kilpailtiin olympialaisissa vuonna 1992. Pöytätennis valittiin lajiksi vuonna 1988, ja tennis otettiin mukaan jo ensimmäisissä kesä olympialaisissa vuonna 1896. Tosin tenniksen lajiliittojen ja olympiakomitean väliset kismat johtivat lajin jäämiseen olympialaisten ulkopuolelle vuoteen 1992 saakka.

Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC