Mailapelit hevosen selässä – Osa 3

Maire /

Normaalin, kaikkien tunteman poolon lisäksi lajin ympärille on kehittynyt useita versioita, jotka eroavat toisistaan pelitekniikan, ja pelialueiden kannalta. Ammattitasolla pelattava Champions poolo liiga kehitettiin Jaipurin alueella 2016, ja se muistuttaa lyhyen pelimuotonsa kautta kriketin T20 otteluita. Pelin kenttä on pienempi, ja se houkuttelee suuria katsoja määriä. Ensimmäiseen peliin saapui 10,000 katsojaa, ja intialaisten pelaajien lisäksi osaa peliin otti irlantilaisia, ja australialaisia edustajia.

Normaalin nurmikentällä pelattavan poolon lisäksi poolon parissa järjestetään areena poolo kilpailuita. Areena pooloa pelataan pienemmällä alueella, ratsastuskentän mittoja mukailevalla suljetulla alueella. Pelissä käytettävä pallo on pehmeä, pientä jalkapalloa muistuttava, ja kentällä on neljän pelaajan sijasta kolme henkeä. Muuten säännöt ovat samankaltaiset normaaliin pooloon, mutta peli vaatii vähemmän fyysistä aktiviteettia pelaajilta areenan pienestä koosta johtuen. Areena poolo on usein harrastajille halvempaa, sillä kentän kunnossa pito vaatii pienempiä kustannuksia, ja helpommat peliolosuhteet tarkoittavat että kaksi hevosta riittää pelinajaksi.

Pooloa voidaan pelata myös talvisissa olosuhteissa, ja lajin lumella pelattava muunnos on suosittua hupia muun muassa St Moritzissa talvehtivien keskuudessa. Alueella järjestetään vuosittain korkeamaalinen lumipoolo turnaus, jonka sponsoreina toimivat Cartier kello merkki, ja Maserati superautot. Lumipoolon pelaajat ovat pääosin samoja kuin lajin normaalin variaation, ja St Moritzin turnaukseen osallistuvat lajin eliittitason pelaajat, ja lajia pelataan neljän hengen joukkueilla. Useimmiten talvipoolokentät ovat kuitenkin pienempiä, ja joukkueissa on mukana kolme pelaajaa.

Cowboy poolo

Amerikan karjapaimenien, ja cowboy tyylisen ratsastuksen harrastajien keskuudessa poolosta on kehittynyt cowboy poolo variaatio. Normaali poolo on myös Amerikassa usein ylempiluokkaisten harrastajien hupia, ja mutta cowboy poolo kehittyi lähinnä sheriffien pelastustöissä käyttämien vapaaehtoisten ratsastusjoukkojen keskuudessa. Pelin säännöt ovat lähestulkoon samat kuin normaalin poolon, mutta sitä pelataan perinteisissä cowboy varusteissa. Kirjoittamattomista säännöistä tärkein on pelaaja joka putoaa ratsunsa selästä pelinaikana, joutuu ostamaan oluet koko joukkueelle. Peli kentällä on poolosta poiketen viisi pelaajaa, ja useimmiten hevosia on vain yksi per pelaaja. Vara hevonen on sallittu, mutta hevosten kokonaismaksimi määrä on kaksi per pelaaja.

Polocrosse

Polocrosse taas on poolon ja haavipallon yhdistelmälaji, jota pelataan pitkävartisella mailalla jonka päässä on pieni soikea verkko. Pelaajat voivat noukkia pallon maasta verkolla, ja laukata sen kanssa, mutta he eivät voi ylittää kentän läpi kulkevia raja viivoja, heittämättä palloa rajan toiselle puolelle. Polocrosse eroaa poolosta siinä, että pelaajilla saa olla vain yksi hevonen per peli, varahevonen sallitaan tapaturmien varalta, mutta hevosta ei voi vaihtaa ilman tuomarin hyväksyntää. Hevosten vähäisestä lukumäärästä johtuen peli on helpommin lähestyttävä rahallisesti amatööritasolla kuin poolo. Pelissä käytetään myös vähemmän fyysistä kontaktia, ja pehmeät verkot kovien mailojen sijasta tarkoittavat pienempää loukkaantumisriskiä hevosille. Joukkueissa on kuusi pelaajaa, joista kolme on yhtä aikaa kentällä. Ottelu koostuu neljästä, kuudesta, tai kahdeksasta chuckasta, joista jokainen kestää kuusi tai kahdeksan minuuttia.

Polocrosse

Polocrosse

Polocrosse kentällä nähdään laaja kirjo hevosrotuja. Hevoset ovat yleensä isompia kuin poolossa, ja paikalliset rodut ova yleensä hyvin esillä, esimerkiksi Australianhevonen on suosittu Australiassa, ja boerperd Etelä-Afrikassa. Modernin polocrossen juuret ovat Australiassa, jossa peli kehitettiin ennen toista maailmansotaa. Edward Hirst ja hänen vaimonsa matkustivat Englantiin luettuaan artikkelin Polo Crosse harjoituksesta, jota käytettiin ratsastajan motoriikan kehittämiseen  Englannin kansallisessa ratsastuskoulussa. Pariskunta palasi Australiaan, ja kehitti lajin poolopelaaja Alf Pitty:n avustuksella. Näinä päivinä peli on suosittua Australiassa, Irlannissa, sekä Etelä-Afrikassa. Englannissa peli on myös virallinen Pony Club aktiviteetti, ja useat lapset pelaavat sitä kasvattaakseen yleisiä ratsastustaitojaan.

Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC