Mailapelit hevosen selässä – Osa 1

Maire /

Moni suomalainen on ottanut omakseen joukkueurheiluharrastukset, mailapelit, ja jopa hevosharrastuksen. Kuinka moni meistä on kuitenkaan ajatellut näiden lajien yhdistämistä? Poolo ja poolocrosse ovat maailmalla suosittuja lajeja, mutta vaikka niitä on yritetty tuoda myös Suomen markkinoille, palava innostus niihin ei täällä ole kuitenkaan syttynyt. Siinä missä useimmat mailapelit ovat aloittelijankin helppo varustaa, hevosen selässä pelattavat polocrosse ja poolo vaativat hieman suuremman sijoituksen, varsinkin jos pelaaja mielii pyrkivänsä ammattitasolle.

Tunnetuin, ja laajimmalle levinnyt näistä lajeista on nopeatempoinen poolo, jossa pelin aikana kaksi neljästä pelaajasta muodostuvaa joukkuetta kilpailee pallon saamisesta vastustajan maaliin. Peliä pelataan useimmiten laajalla ruohokentällä, mutta siitä on kehitetty myös sisähalli- ja talviareena versiot.

Poolon historia

Poolo on yksi maailman historian vanhimpia joukkuepelejä, ja sen historia juontaa juurensa muinaisen Keski-Aasian nomadien pelaamiin peleihin. Peli levisi myös Persiaan, jossa siitä tuli alueen kansallispeli, jota pelasivat sekä yläluokkaiset miehet, että naiset. Pelillä oli käytännöllinen arvo ratsuarmeijan kouluttamisessa, ja tästä johtuen peli levisi ympäri maailman. Mongoliassa pelataan edelleen chovgan nimistä muinaisversiota pelistä.

Poolon

Poolon

Poolon nykyversio kehittyi Brittiarmeijan keskuudessa Intiassa 1800-luvulla. Ensimmäinen virallinen poolo klubi perustettiin 1862 Kalkutassa, josta käsin peli levisi nopeasti armeija upseereiden synnyinmaahan Englantiin. Englannissa peliä hallinnoi edelleen Hurlinghamin poolo klubi, ja sen ensimmäiset viralliset brittisäännöt kirjoitettiin ylös 1874. Vaikka poolo on muuttunut huomattavasti näistä vuosista, useat säännöistä ovat edelleen voimassa. Peli on nykypäivänä sen esi-isää huomattavasti nopeampaa, ja pelaajilta vaaditaan korkeampia ratsastustaitoja.

Poolon levinneisyys

Näinä päivinä poolo on suosituinta Englannissa, Amerikassa, ja Intiassa. Argentiinaan poolo saapui brittimaahanmuuttajien mukana, jossa uusien maatilojen omistajat pelasivat sitä vapaa-aikanaan. Harrastus levisi nopeasti, ja maahan avattiin pian useita pooloklubeja, ja Argentiina mielletään näinä päivinä poolon pääkaupungiksi. Maa tuottaa suuren määrän ammattipelaajia, mutta myös harrastajalla on mahdollisuudet päästä treenaamaan alueen useilla poolotalleilla, jonne voi mennä esimerkiksi pidemmälle ratsastus lomalle, ilman sen suurempaa aikaisempaa poolokokemusta. Tosin jonkin näköinen ratsastuskokemus on suositeltavaa. Pooloa pelataan myös Brasiliassa, Chilessä ja Meksikossa. Amerikan ensimmäinen virallinen poolo ottelu järjestettiin 1876 New Yorkissa, mutta useiden lähteiden mukaan pooloa pelattiin jo tätä ennen Teksasin osavaltiossa. Poolo oli mukana kesä olympialaisissa vuoteen 1936 saakka.

Suomeen poolo rantautui 1989, ja maassa toimii Suomen Poololiitto, mutta lajin harrastaminen ei ole kovinkaan aktiivista, ja Suomen Poololiiton suhteet kansainväliseen liittoon eivät ole kovinkaan läheiset. Hyvinkäällä toimi poolo klubi 90-luvulla, ja kaupunki jopa rakensi Pohjoismaisen ensimmäisen tarkoituksellisen nurmikentän lajin harrastusta varten. Suomalaiset pelasivat lähinnä tavallisilla ratsuhevoilla, mutta muutama aktiivinen harrastaja toi maahan myös tarkoituksellisesti jalostettuja hevosia. Suomalainen joukkue edusti maatamme lajin EM kisoissa 1995, mutta valitettavasti joukkue sijoittui kisoissa viimeiseksi. Suomen vähäiseen menestykseen on useita syitä. Poolokentän kunnossa pitäminen lumisessa maassa on kallista ja hankalaa. Suhteellisen pieneltä alueelta tulisi löytyä tarpeeksi aktiivisia harrastajia hyvillä hevosilla, jotta heistä saataisiin kasaan kiinteä.

Pooloponit

Poolossa käytettäviä hevosia kutsutaan perinteisesti pooloponeiksi. Nykypäivänä hevosilla ei ole korkeusrajoituksia, mutta nimi on säilynyt, ja suurin osa lajissa käytettävistä hevosista on edelleen pienemmän puoleisia. Ammattikäyttöön tarkoitetut ponit on perinteisesti jalostettu englannintäysveri- ja argentiinalaisista criollo hevosista. Pooloponit ovat nopeita, sähäköitä, ketteriä, kevyitä, ja nopeita ottamaan ratsastajan ohjeistuksen temponvaihteluista, ja käännöistä. Suuri osa pooloponeista tuotetaan Argentiinasta, mutta poolon harrastelijat, jotka tekevät sitä muiden ratsastustoimiensa ohella, kykenevät mukavakulkuiseen peliin ihan tavallisilla hevosilla. hevosen paino kannattaa ottaa huomioon, sillä isokavioisemmat kaverit rikkovat nurmikentän pienempiä nopeammin.

Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC