Kuuluisia suomalaisia tennispelaajia

Maire /

Suomessa tennis on melko suosittu laji. Monesti nuoret pääsevät sen ensikosketukseen jo koulun liikuntatunneilla ja tenniskursseja järjestetään jopa perheen päiväkoti-ikäisille lapsille. Tennis on hyvä liikunnallinen harrastus, joka kehittää vartalon lihaksia, koordinaatiokykyä ja nopeutta. Se sopii hyvin kaikenikäisille ja -kokoisille pelaajille. Suomessa tennistä harrastaa arviolta noin 100 000 pelaajaa.

Kuuluisia suomalaisia tennispelaajia
Kuuluisia suomalaisia tennispelaajia

Suomessa tenniksen kehittämisestä, seura- ja kilpailutoiminnasta, sekä lajin yleisen tietouden levittämisestä vastaa Suomen Tennisliitto. Se kouluttaa ammattitaitoisia valmentajia ja tarjoaa mahdollisuuksia sekä harrastajille että tenniksen ammattilaisiksi pyrkiville. Se järjestää paljon erilaisia leirejä ja kursseja, mitkä ovat hyvä tapa, erityisesti nuorille, oppia ja kehittyä tenniksen pelaamisessa.

Suomessa tenniksen ammattipelaajia on melko vähän. Kansainväliset kilpailut ovat erittäin kovatasoisia ja vain muutama suomalainen pelaaja kautta aikojen on onnistunut pääsemään maailman huippujen joukkoon. Kansainvälisessä tenniksessä ATP (The Association of Tennis Professionals) on korkein miesten sarja ja WTA (Women’s Tennis Association) korkein naisten sarja. Muista sarjoista saatavat pisteen lasketaan myös mukaan listattaessa ATP ja WTA listat vuosittain. Kaikkein merkittävimmät turnaukset ovat Grand Slamit, joita järjestetään vuosittain neljä. Myös miesten Davis Cup ja naisten Fed Cup ovat erittäin suosittuja ja merkittäviä turnauksia. Tennistä on pelattu olympialaisissa vuodesta 1988 alkaen. Junioritoiminta on erittäin aktiivista ja siihen on myös Suomesta osallistunut suuri määrä tulevaisuuden lupauksia viime vuosina.

Huippunimiä

Ehdottomasti tunnetuin suomalainen tennispelaaja on jo uransa lopettanut Jarkko Nieminen. Hän oli kautta aikojen menestynein suomalainen kansainvälisillä tenniskentillä. Hänen paras sijoituksensa miesten ATP listalla oli sija 13 kaksinpelissä ja sija 42 nelinpelissä. Niemisen menestys toi tenniksen kansan tietouteen ja levitti lajin suosiota. Nieminen on jatkanut työtään tenniksen parissa muun muassa valmentajana ja TV-kommentaattorina. Veli Paloheimo pelasi uransa vuosina 1986-1992. Hänen paras sijansa ATP-listalla oli 48. Hän voitti urallaan lukuisia Suomen mestaruuksia ja osallistui kansainvälisiin kilpailuihin, vaikkei koskaan onnistunutkaan voittamaan yhtään ATP-turnausta. Hän pelasi uransa loppuaikoina vielä muutaman vuoden Saksan alueliigassa ja on toiminut aktiivisesti tenniksen parissa sen jälkeen.

Naisista parhaiten menestynyt suomalainen tennispelaaja on Emma Laine. Hänen paras sijoituksensa naisten WTA-listalla on 50. vuodelta 2006. Hän aloitti pelaamisen jo hyvin nuorena alle kouluikäisenä ja siirtyi ammattilaiseksi teini-ikäisenä. Hänen ammattilaisuransa kesti yli kymmenen vuotta, jonka jälkeen hän on myös toiminut aktiivisesti eri valmennustehtävissä ja tennisliiton projekteissa.

Erityisesti nelinpelissä menestynyt Henri Kontinen pelaa edelleen aktiivista uraa. Hän oli hetken jopa nelinpelin ATP-listan ensimmäisenä vuonna 2017. Hän on voittanut pareineen 22 nelinpeli ATP-turnausta. Kontinen tunnetaan maailmalla erittäin lahjakkaana ja monipuolisena nuorena pelaajana. Hänen pelityylinsä sopii erityisesti nelinpeliin ja hänen uskotaan edelleen menestyvän tenniksen parissa vielä vuosia eteenpäin. Tällä hetkellä uransa tähän mennessä parhaimmalla huipulla pelaa myös Emil Ruusuvuori. Hänen sijansa ATP-maailmanlistalla syyskuussa 2019 oli 142. Hän on vasta 20-vuotias, joten odotukset ovat vielä kovia ja hän on näyttänyt pärjäävänsä jo maailman huipputason vauhdissa. Junioritasolla pelatessaan hänen paras listasijoituksensa oli sija 4. Hän aloitti Jarkko Niemisen valmennuksessa, mutta nykyisin häntä valmentaa Federico Ricci.

Suomen nuorilla tennispelaajilla on vielä hyvät mahdollisuudet yltää Jarkko Niemisen saavuttamalle tasolle. Nuorista lupauksista mainittakoon Harri Heliövaara, Niklas Salminen ja Kim Tiilikainen. Naisista Mia Eklund, Oona Orpana ja Piia Suomalainen ovat kaikki nimiä, joita kannattaa seurata kansainvälisillä tenniskentillä. Suomen tennisopetus on erittäin korkealaatuista ja nuoret ammattilaiset saavat paljon tukea ja sponsoreita menestyäkseen urallaan.

Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC