Kansainvälisiä mailapelejä

Maire /

Ihminen on aina ollut leikkivä ja pelaava olento, ja niin kauan kuin on ollut olemassa jonkinlaisia palloja ja jonkinlaisia mailoja millä niitä lyödään, on erilaisia mailapelejä ollut olemassa myös. Monissa mailapelilajeissa tarvitaan joukkueita; kansainvälisesti tunnetuimpia niistä ovat esimerkiksi jääkiekko, baseball ja maahockey. Toisaalta on monia sellaisia mailapelejä, joissa pelataan yksin yhtä vastaan, tai korkeintaan kaksi pelaajaa kahta vastaan eli nelinpeliä. Näistä ehkä kaikkein pelatuimpia ja seuratuimpia ovat rackletoniin kuuluvat lajit. Mikä ihme on rackleton? Se on mailapelien neliottelu, ja siihen kuuluu lajeina sulkapallo, tennis, squash ja pöytätennis. Lähdetäänpä katsomaan millaisia nämä lajit oikein ovat yksittäin. Aloitetaan tenniksestä, joka on paitsi harrastajamääriltään huomattava peli maailmassa, myös erittäin suosittu penkkiurheilulaji valtavine katsojalukuineen.

Tennis ja pöytätennis

Olet todennäköisesti ainakin joskus kuullut sellaisista nimistä kuin Roger Federer, Björn Borg, Serena Williams tai Steffi Graf. He kaikki ovat kuuluisia ja menestyneitä tennispelaajia. Tennis on maailmanlaajuisestikin katsottuna todella suosittu peli, ja esimerkiksi suuret tenniskilpailut, kuten Ranskan avoin tennisturnaus ja Wimbledonin tennisturnaus, keräävät sekä paikan päälle että televisioiden ääreen valtavan määrän yleisöä. Tennistä pelataan mailalla, jonka verkko-osa on soikionmuotoinen, sekä huopapäällysteisellä kumipallolla. Tarkoitus on syöttää pallo niin, että se osuu vastustajan kenttäpuoliskoon siten, ettei tämä saa sitä palautettua lyönnillä takaisin. Pistejärjestelmä on hieman erikoinen, sillä siinä edetään yhdessä pelissä 15 pisteen välein kahden lyönnin ajan, mutta seuraavaksi onkin kolme palloa voittaneella 40 pistettä. Erän voittaakseen pitää voittaa tietty määrä pelejä. Näin edetään kunnes voittaja on voittanut sovitun määrän eriä. Tennikseen liittyy myös hyvin paljon muita sääntöjä, jotka koskevat muun muassa välineitä, kenttää ja virheitä. Kaiken kaikkiaan tennis on eräänlainen herrasmieslaji; myös katsojien oletetaan käyttäytyvän hyvin peliä seuratessaan.

Pöytätenniksessä, eli tuttavallisemmin pingiksessä, perusajatus on samankaltainen kuin tenniksessä; itse asiassa se kehitettiinkin aikoinaan tenniksen sisäpeliversioksi. Tässä ei pelata isolla kentällä, vaan vähän yli 2,5 metriä pitkällä pöydällä, joka on keskeltä jaettu verkolla. Mailassa ei ole verkko-osaa, vaan lapa on yleensä vaneria, joka on päällystetty molemmilta puolilta kumilla. Myös varsiosa on huomattavasti lyhyempi kuin tennismailassa. Pallo on hyvin pikkuinen: se on tehty selluloidista, sen sisällä on kaasua, ja se painaa vain 2,7 grammaa. Ideana on tenniksen tapaan saada pallo lyötyä vastustajan puolelle niin, ettei tämä saa sitä palautettua. Pistelasku on vähän erilainen kuin tenniksessä. Pöytätennis on erittäin nopeatempoinen peli; palloon saa helposti voimakkaita kierteitä, ja kun sen nopeus saattaa olla 45 metriä sekunnissa, on todellisten ammattilaisten peliä aika huimaa katsella. Tämä peli on todella suosittu ympäri maailmaa, ja sen hienous piileekin siinä, että sitä voi pelata melkein missä vain suhteellisen pienillä kustannuksilla. Erityisen suosittua pöytätennis on Japanissa ja Kiinassa, mistä maailman parhaat pelaajat tulevatkin. Se on myös nykyään yksi olympialajeista.

Sulkapallo ja squash

Sulkapallo ja squash

Tämä peli on jälleen hyvin samantapainen kuin tennis; kenttä on hieman samanlainen verkkoineen, ja idea on myös se että pallo saadaan lyötyä vastustajan kenttäpuoliskoon niin, ettei tämä saa sitä palautettua. Tässä kuitenkin maila on paljon kevyempirakenteinen kuin tenniksessä, ja pallo hyvin erilainen. Sulkapallossa on korkista ja nahasta tehty pieni nuppi, johon on kiinnitetty 16 sulkaa: pallo on kokonaisuutena hyvin kevyt, vain muutaman gramman painoinen. Koska sulkapallo on niin kevyt eikä esimerkiksi paljonkaan pomppaa maasta, lyönnit ja pelin luonne ovat myös erityyppisiä kuin tenniksessä. Sulkapallon pelaamista pidetään myös hyvänä terveysliikuntana, koska pelaajan liikkeiden vaihtelu lisää kestävyyttä.

Nyt ollaankin sitten erilaisen pelikentän äärellä kuin edellisissä mailapeleissä. Squashissa pelikenttä on nimittäin huone seinineen päivineen, ja pelaajat lyövät palloa vierekkäin samaa etuseinää kohti. Seinissä on rajat, jonka ulkopuolelle pallo ei saa mennä, ja palloa voi toisen syötöstä palauttaa joko suoraan etuseinän kautta, tai jonkun muun seinän kautta. Tässä lajissa maailman parhaat pelaajat ovat perinteisesti löytyneet Pakistanista. Squash on Suomessakin suosittu pallopeli, ja tehokas kuntoilumuoto. Nyt sitten tarvitsee vain valita näistä neljästä mukavasta lajista se omansa!

Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC