Historialliset mailapelit

Maire /

Maila- ja pallopeleillä on pitkä historia, ja ennen nykyaikaisia tennis- ja squash pelejä niiden edeltäjät olivat yhtä suuressa suosiossa. Pelivälineet vaihtelivat, ja jotkut niistä ovat käyneet pitkän evoluution päätyäkseen nykyiseen pisteeseensä.

Jeu de Paume ja Aito tennis

Jeu de paume pelillä on juurensa historiallisessa Ranskassa, joidenkin lähteiden mukaan sitä pelattiin maaseudulla jo 1100-luvulla. Ranskan kuningas Louis X oli aktiivinen Jeu de paume pelaaja, ja hän rakensi ensimmäisen virallisen Jeu de paume sisä hallin. Kuningas kyllästyi pelaamaan ulkotiloissa, ja rakennutti useita tenniskenttiä palatseihinsa, ja tämä muoti levisi muun aateliston mukana ympäri Eurooppaa. Englannissa Henri V ja Henri VII olivat lajin innostuneita pelaajia.

Louis X:n uskotaan kuolleen jeu de paume pelin seurauksena, ja tästä johtuen hän on maailmanhistorian ensimmäinen nimeltä mainittu tenniksen pelaaja. Aikalaistensa kirjoitusten mukaan kuningas oli tavallista rankemman pelin jälkeen juonut suurenmäärän jäähdytettyä viiniä, ja sairastunut keuhkotulehdukseen. Tosin lähteet eivät ole välttämättä luotettavia, ja syynä saattoi olla myös myrkytys.

Jeu de paume ja kääntyy kirjaimellisesti kämmen peliksi, alunperin sen pelaajat käyttivät lyömävälineinä mailojen sijasta paljaita käsiä. Pelin kehittyessä pelaajat alkoivat käyttämään ensin hansikkaita, ja myöhemmin pieniä mailoja jotka tulivat peliin mukaan 1500-luvulla. Jeu de paume:n mestaruusottelut ovat maailman vanhimmat yhtäjaksoisesti järjestetyt palkinto turnajaiset,  ne on järjestetty vuodesta 1740, ja ovat voimissaan edelleen. Peli oli myös olympialaislajina 1908. Peliä pelattiin sisähalleissa, ja se on nykyisen tenniksen suora edeltäjä. Jeu de paume kehittyikin Englannissa peliksi joka näinä päivinä tunnetaan nimellä real tennis, aito tennis.

Aito tennis eroaa nurmikko tenniksestä siitä että sitä pelataan aina sisähalleissa. Näinä päivinä 43 alkuperäistä sisähallia löytyy edelleen Englannista, Australiasta, Amerikasta ja Ranskasta. Aidon tenniksen säännöt muistuttavat nykyaikaista tennistä, mutta ovat huomattavasti monimutkaisemmat. Pelissä käytetään vanhanaikaista korkkipalloa, mutta mailat ovat tennismailan kaltaisia. Alun perin kenttä versioita oli useita, mutta nykypäivään on selvinnyt kaksi variaatiota. Vanhempi näistä on jeu quarré, jeu à dedans on uudempi suunnitelma, ja jäljelle jääneistä kentistä yleisempi.

Baque Pelotta

Basque pelotta -peliä pelattiin muinaisessa Kreikassa, ja se jatkoi matkaansa latinalaisiin kulttuureihin. Näinä päivinä peliä pelataan lähinnä Espanjassa, ja Ranskassa, varsinkin maiden Baskimaa alueella. Laji levisi myös Latinalaiseen Amerikkaan siirtolaisten mukana. Pelin juuret ovat jeu de paume pelissä, jonka evoluutio otti pyreneiden vuoristossa eri suunnan kuin Ranskan kaupungeissa, ja Englannissa.

Baque Pelotta

Baque Pelotta

Basque Pelotta pallo on valmistettu kovetetusta puuvillasta tai nahasta, ja sen täytteenä käytetään eläimen karvaa. Kansainvälinen Basque Pelotta järjestö tunnistaa neljätoista pelityyliä, riippuen pallon materiaalista, siitä käyttävätkö pelaajat mailaa vai käsiään, ja jos mailaa, minkä tyyppistä. Vain kahta näistä lajeista pelaavat molemmat miehet ja naiset, loput kaksitoista lajia on varattu vain miehille. Basque Pelota on nähty myös olympialaisissa. Se oli virallisena kilpailulajina Pariisin vuoden 1900 olympialaisissa, ja on myös nähty esityslajina 1924, 1968 ja 1992.

Battledore and shuttlecock

Battledore and shuttlecock, tai ranskankieliseltä nimeltään jeu de volant, on nykyaikaisen sulkapallon edeltäjä laji. Peliä pelattiin kahden henkilön välillä mailoilla, joita kutsuttiin nimellä

battledore, sekä korkista ja höyhenistä valmistetuilla shuttlecock -ohjuksilla. Pelin tarkoituksena oli pitää ohjusta ilmassa mahdollisimman pitkään, ja erän hävisi henkilö joka ei saanut sitä kiinni. Kevyellä ohjuksella pelattavien pelien juurten uskotaan ulottuvan 2 000 vuotta taaksepäin, ja muinaiseen Kiinaan, Intiaan, tai Japaniin, jossa ne olivat kaikenikäisten hupia. Eurooppaan saavuttuaan peliä pelasivat lähinnä lapset.

Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC