Harvinaiset mailapelit

Maire /

Suomessa mailapeleistä tunnetaan hyvin tennis, sulkapallo jo kössi. Mutta miten olisi erikoisemmat lajit, kuten koppitennis, kriketti tai haavipallo? Mailapeleistä löytyy varmasti katsottavaa, ja koettavaa jokaiselle, jaa uusien lajien kokeileminen usein myös auttaa sen tutun ja turvallisen lajin peluun kanssa.

Haavipalloa ja koppitennistä

Haavipallo tunnetaan myös nimellä lacrosse, ja sillä on pitkät juuret Amerikan, ja Kanadan alkuperäisväestöjen keskuudessa. Suomeen laji rantautui 2000-luvun kieppeillä, ja maastamme löytyy kymmenkunta miesten seuraa, ja viisi naisten seuraa. Amerikan alkuperäiskansat harjoittelivat pelin esi-isän avulla sodankäynnin taitoja, ja peli oli hyvin väkivaltaista, ja sillä oli suuri rooli kansojen kulttuurissa. Amerikan ja Kanadan asuttaneet Eurooppalaiset omaksuivat pelin rauhallisemmassa muodossa, ja tänä päivänä sitä pelataan ympäri maailman. Erityisen suosittua peli on Amerikassa.

lacrosse

lacrosse

Pelistä on olemassa neljä variaatioita jotka eroavat suuresti toisistaan; kenttä-, naisten-, laatikkolacrosse, sekä intercrosse. Miesten kenttä- ja box lacrosse ovat täysikontaktilajeja, kun taas naisten pelissä vain mailakontakti on sallittua. Intercrosse on sekapelinä pelattava kontaktiton laji, jota pelataan muovi mailoilla, ja pehmeämmällä pallolla. Kenttä lacrossea pelataan ulkona olevalla ruoho kentällä, ja box lacrossea taas kesäisin kaukaloissa joita talvella käytetään jääkiekon harrastukseen.

Koppitennista, eli Padelia, pelataan pääosin Espanjassa ja latinalaisessa Amerikassa. Peli on vähän kuin tenniksen ja squashin sekoitus, jota pelataan pienellä tenniskenttää muistuttavalla alueella. Kentällä on verkko, kuten tenniksessä, mutta ulkorajoina toimivat seinät, kuten squashissa. Mailana lajissa käytetään pientä muovista, tai vastaavasta aineesta, valmistettua mailaa, jonka lapaosassa on pieniä reikiä. Pallona käytetään usein tennispalloa. Suomessa lajia on pelattu vuodesta 2003, ja lajiliitto perustettiin 2009. Tällä hetkellä lajia voi pelata muutamassa tennis, ja liikuntaklubissa ympäri Suomea.

Vanhanaikainen kriketti

Kriketti on varsinkin Englannissa, ja laajemmalla muinaisen Britti Imperiumin alueilla suosittu peli. Intialla, Etelä-Afrikalla sekä Pakistanilla on hyvin menestyneet joukkueet. Maailman laajuisesti perin arvellaan olevan jalkapallon jälkeen toisista suosituin urheilulaji, ja on arvioitu että lajia harrastaa maailmassa oin 3 miljardia ihmistä, joko aktiivisesti, tai vakioyleisönä. Krikettiä pelataan suurilla ovaalin muotoisilla ruohokentillä, 11-hengen joukkueissa. Kenttien kokoa ei ole määritelty säännöissä, ja ne vaihtelevat pienistä ruohokentistä 2,2 hehtaarin kokoiseen Lords kenttään Englannissa. Peli välineinä käytetään kovaa krikettipalloa, lattania mailoja, sekä kolmesta kepistä muodostuvaa hila-porttia. Syöttäjä ja lyöjä ovat vastakkaisista joukkueista, syöttäjä yrittää heittää porttia kumoon, ja lyöjä estää tätä lyömällä palloa mailalla. Jos lyöjä saa kaadon estettyä, hän voi lähteä pyrkimään juoksuja, joiden tekeminen jatkuu kunnes ulkopelaaja saa pallon kiinni, ja heitettyä sen hilaan. Kilpailun voittaa joukkue joka on saanut pelin aikana useamman juoksun, ja säännöt muistuttavatkin Suomalaisille tutumpia pesäpallon sääntöjä aika paljon.

Vanhanaikainen kriketti

Vanhanaikainen kriketti

Pelin juuret juontavat 1200-luvulle, ja Englannin maaseudulle, jossa talonpojat viihdyttivät itseään samankaltaisten pelien parissa. Tänä päivää lajin eliitti otteluita kutsutaan test-otteluiksi, joissa pitkiä pelejä pelaavat parhaiden joukkueiden parhaat pelaajat. Suomessa krikettiä pelataan SM-sarjassa saakka.

Kriketti on suhteellisen hidastempoinen peli, ja sen sääntöihin täysin tutustumattomien katsojien on hieman hankala päästä tunnelmaan mukaan. Tästä syystä pelin suosio uusissa maissa on hieman rajoittunutta, ja lajin harrastajat ovat huolissaan että nopeampaan peliin tottuneet nuoret, eivät lähde seuraamaan lajia. Tästä syystä johtuen ammattitasolle tuotiin 2003 myös Twenty20, tai T20 kriketti, joka on perinteistä peliä lyhyempi versio. Siinä missä perinteiset kriketti pelit ovat hiljaisia, herrasmiesmäisiä, tapahtumia, T20 pelien kulkuun kuuluu usein ilotulitus ja valonäytöksiä, ja kommentaattoreiden käyttäytyminen on usein kovempiäänistä, ja enemmän nykyajan urheilukilpailujen mukaista.

Kategoriat: Pöytätennis

© 2021 EVTTC